Handige tips voor starters met fotografie
Fotografie, een vakgebied op zich. Er zijn mensen die hier hun beroep van hebben gemaakt. Maar vooral door niet-beroepsfotografen wordt veel gefotografeerd. Iedereen wil graag de mooiste foto’s maken, maar dit is, zeker voor de startende fotograaf, minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Kennis vooraf is, ook bij fotograferen, de sleutel tot succes.
Starten met fotograferen
Starten met fotograferen begint met het maken van een keuze van de juiste camera. Iedere fotograaf heeft eigen fotowensen waar telkens andere camera's bij passen. Blijft het bij het maken van vakantiefoto's dan is het aanschaffen van een duizenden Euro's kostende camera inclusief een serie losse lenzen niet nodig. Een compacte camera of systeemcamera voldoet meestal in zo'n geval. Raakt de beginnende fotograaf na verloop tijd meer gevorderd dan kan altijd een duurdere spiegelreflexcamera, al dan niet voorzien van extra lenzen of accessoires, worden aangeschaft. Honderden verschillende modellen camera's zijn er per soort te koop. Goed is het ook om wetenschap te hebben waar men voor een gunstige prijs de camera of accessoires kan aanschaffen die precies bij de individuele fotograaf past.
Achtergrondkennis van het fotograferen
Goede foto's maken hangt niet alleen van de gebruikte apparatuur af. Kennis is macht, zegt het spreekwoord, maar is ook een vereiste om kwalitatief de betere foto's te maken. Zaken als de juiste compositie, het juist gebruiken van bestaand licht of gebruik van hulplicht, scherpte-diepte in foto's, foto's van objecten dichtbij, zijn slechts vijf elementen bij het maken van foto's die minder vanzelfsprekend zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Deze achtergrondkennis over de fijne kneepjes van fotografie kan men op vele manieren opdoen. Fotoboeken lezen, af en toe een lezing of een workshop over fotografie volgen, of de onuitputtelijke bron van informatie, het internet, raadplegen, zijn allen manieren om veel kennis op te doen. Belangrijk is wel wetenschap te hebben over: waar het juiste boek voor de juiste prijs gevonden wordt, wie lezingen en/of workshops organiseren, en hoe op het internet gezocht moet worden om niet te verdrinken in de veelheid van informatie die daar aangeboden wordt.
Door een aantal van deze stappen te volgen, de ene stap wellicht interessanter dan de ander, kan de fotografiekunst van de beginnende fotograaf snel verbeterd worden. Het fotograferen op zich wordt dan niet alleen een interessante maar ook een plezierige bezigheid. De kroon op het werk is natuurlijk als de fotograaf met trots zijn werk toont aan zijn omgeving en dat daarvan vanwege de kwalitatief goed gemaakte foto's, de nodige waardering in ontvangst genomen kan worden.